Djurens förintelse
  • Blogg
  • Boken
  • Ljudboken
  • Röster
  • Författarna
  • Föredrag
  • Om
  • Kontakt
Bild
RÖSTER OM DJURENS FÖRINTELSE

​”Låt dig inte skrämmas av denna tegelsten och dess blytunga titel, för sällan har jag känt mig så omskakad, upplyst och samtidigt faktiskt upprymd av en faktabok. Pelle Strindlund och Henrik Wigs storverk är på samma gång en historie- som nutidsskildring om vårt förhållningssätt gentemot andra arter. En ögonöppnare som, om jag fick önska, får läsas av inte bara svenskar utan långt utanför våra gränser. Bugar mig för dessa författare som skrivit årets mest läsvärda verk.” 
                                                                                                                                                             Mian Lodalen, författare

Bild
"Varje tid tenderar att vara blind inför sina egna orättvisor och föraktfull mot dem som försöker öppna samhällets ögon för förtrycket. Först i efterhand, när frihetskampen vunnits, ser människor med fasa tillbaka på vad samhället har tillåtit. Men då är det för sent för offren. Moraliskt ansvar innebär inte bara att bry sig om de utsatta – det handlar också om att förstå hur förtryckande ideologier och praktiker fungerar. Det handlar om att kunna urskilja de återkommande mönstren och se vår egen delaktighet i förtryckets upprätthållande. Vårt samhälle må fortfarande blunda för det anfallskrig vi bedriver mot djuren. Men framtiden kommer att se – och döma. Henrik Wig och Pelle Strindlund erbjuder oss här den sällsynta chansen att visa efterklokhet i förväg. Vi bör ta den."
                                                                               
​                                                             Per-Anders Svärd, doktor i statsvetenskap på Stockholms universitet

Bild
​"När det gäller de icke-mänskliga djurens lidande är jag dessvärre härdad. Jag vet alltför mycket om de system som människor byggt upp för att kontrollera, manipulera, tortera och ta livet av andra djur. Beskrivningar av djurförtryck som brukade förfölja mig i dagar är nu vardagsmat. Men när jag läser om parallellerna mellan hur djuren behandlas idag och hur människor behandlades under nazismen kommer det åt mig igen, med full kraft. Vad är det vi gör? Hur kunde de - och hur kan vi?  Djurens förintelse är tung men viktig läsning. Författarna har gjort en stor bedrift med att samla in detta enorma material och göra det överskådligt och tillgängligt, en oerhört viktig historielektion över nazismens extrema våldsdåd och samtidigt en träffande nutidsskildring av djurförtrycket. Jag är glad att boken i och med ljudboksformatet nu kan nå ut till fler."
                                                                              Lena Lindström, etolog och talesperson för idéinstitutet Vethos

Bild
”Djurens förintelse är ett banbrytande verk om människans självpåtagna överordning av andra kännande individer.” 

​                                                                             Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Bild
”En välbehövlig bok som väcker eftertanke och är viktig i debatten kring djurens rättigheter. Den tar dig på en resa som chockerar med sina likheter och paralleller till nazisternas brott mot mänskligheten till hur vi idag behandlar icke-mänskliga djur. Sett ur djurens perspektiv är skillnaderna små och förhoppningsvis kan boken fungera som en väckarklocka för en medmänskligare värld." 

                                                                                      Daniel Rolke, en av grundarna till Djurrättsalliansen

Bild
”Att tänka tillbaka på den nazistiska förintelsen är svårt. Vi vill lägga historien bakom oss och tro på en bättre framtid, där vi lärt vår läxa. Just därför att det är svårt, bör vi alla konfrontera den här jämförelsen. Reflektera och ta ansvar för det som händer omkring oss hela tiden.” 
 
                                                                                Peter Kalmström, chefredaktör på Supervegobloggen

BildFoto: Martin Stenmark
​"Var inte Hitler vegetarian? Denna fråga används ofta som ett argument mot att välja bort kött av etiska skäl. Nu går det att hävda att invändningen inte är särskilt relevant. Stalin åt kött. Innebär det att köttätare med nödvändighet delar Stalins diktatoriska ideologi? Nej, knappast. Men sedan finns det seriösa historiker som Peter Englund som har beskrivit Nazi-Tyskland som ett samhälle som gick längre än många andra i deras djuretiska utveckling och att detta var kopplad till deras nazistiska ideologi. Stämmer det verkligen? Detta är en många fascinerande frågor som utreds i den fantastiska boken Djurens förintelse skriven av Pelle Strindlund och Henrik Wig. Jag skulle vilja påstå att ingen i världen har utrett dessa frågor mer noggrant än dessa två författare. Boken bjuder på en spännande historielektion som trots sitt mörker erbjuder hopp om att vi kan utmana våldsamma ideologier om vi förstår dem bättre."

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.
  • Blogg
  • Boken
  • Ljudboken
  • Röster
  • Författarna
  • Föredrag
  • Om
  • Kontakt